VA MEDICAL CENTER PARKING GARAGE – BILOXI, MS

VA MEDICAL CENTER PARKING GARAGE – BILOXI, MS

CONTRACTING AGENCY

U.S. Department of Veterans Affairs

CONSTRUCTION COST

$12,641,368

SIZE

Five-level, 982 spaces

YEAR COMPLETED

2011

LOCATION

BILOXI, MS

Result of filter: 1

Projects Category: Projects Category

The project provides a five-level, 982 space, pre-cast concrete parking garage and an updated
and reconstructed adjacent surface parking lot accounting for an additional 257 parking
spaces. Architecturally, this new structure had to be compatible with surrounding historic
structures, as well as new buildings under construction on site. Architectural compatibility
was achieved by arched panel openings with railings surrounding the ground level and brick
in-laid precast spandrel panels above as well as on the four major corner circulation towers.
The four circulation towers include a substantial amount of glazing allowing for observation
out of and into these areas for both aesthetic reasons and improved security in line with
Crime Prevention Through Environmental Design (CPTED) principals.

Cost Control
Our design team brought considerable cost savings to the project. Our team reviewed the
bridging documents which were prepared by another Architectural firm. These documents
called for the parking garage to be constructed with columns spaced at 24’ on center. Our
team suggested that every other column be removed from the garage’s design; thus spacing
columns at 48’ from center. The deleted columns were replaced with false column covers
and the number of pieces and foundations needed to complete the project were cut in half.
This modification to the original design saved the VA approximately $1 million in construction
costs. Also, the RFP called for lateral stabilization of the deck using a frame system. Our
team suggested to the Owner that the system be switched to shear walls with openings, a
simpler and more cost effective solution which saved a large amount of effort on the part of
contractor.

The project provides a five-level, 982 space, pre-cast concrete parking garage and an updated
and reconstructed adjacent surface parking lot accounting for an additional 257 parking
spaces. Architecturally, this new structure had to be compatible with surrounding historic
structures, as well as new buildings under construction on site. Architectural compatibility
was achieved by arched panel openings with railings surrounding the ground level and brick
in-laid precast spandrel panels above as well as on the four major corner circulation towers.
The four circulation towers include a substantial amount of glazing allowing for observation
out of and into these areas for both aesthetic reasons and improved security in line with
Crime Prevention Through Environmental Design (CPTED) principals.

Cost Control
Our design team brought considerable cost savings to the project. Our team reviewed the
bridging documents which were prepared by another Architectural firm. These documents
called for the parking garage to be constructed with columns spaced at 24’ on center. Our
team suggested that every other column be removed from the garage’s design; thus spacing
columns at 48’ from center. The deleted columns were replaced with false column covers
and the number of pieces and foundations needed to complete the project were cut in half.
This modification to the original design saved the VA approximately $1 million in construction
costs. Also, the RFP called for lateral stabilization of the deck using a frame system. Our
team suggested to the Owner that the system be switched to shear walls with openings, a
simpler and more cost effective solution which saved a large amount of effort on the part of
contractor.