NORTH PARK PARKING GARAGE – AUBURN, AL

NORTH PARK PARKING GARAGE – AUBURN, AL

CONTRACTING AGENCY

North Park of Auburn, LLC

CONSTRUCTION COST

$7,881,000

SIZE

918 Spaces

YEAR COMPLETED

2010

LOCATION

Auburn University, AL

Result of filter: 1

Projects Category: Projects Category

Structured Parking Solutions, LLC (SPS) provided structural design and parking garage construction consulting services for this six-level, 918 space parking garage.  The garage is sited adjacent to a new dormitory community at the University, “The Village,” and provides much needed parking capacity to students living in the dormitory, commuter students, faculty and staff, as well as parking for fans associated with athletic events.

The garage spans 120’ x 402’, including a ground plus five elevated floors with a 7’1” minimum clearance.  All 918 spaces of the garage are 9’ wide parking spaces, with 90 degree parking and a two-way drive isle.  The garage utilizes a single ramp design incorporating a precast double “T” construction system with factory topping.  Inlay brick and sand blasted accents were chosen for the exterior details to guarantee aesthetic compatibility with the surrounding campus architecture, while working within the confines of the construction budget.

The project also included security cameras, fire suppression equipment, extensive traffic and management control systems (with the capability to direct traffic to available parking spaces), an on-site office, electric car charging stations, bike storage, intermodal applications, two elevators, LED lighting and emergency call stations.

A large change in grade across the garage site dictated that over 20,000 cubic yards of earth be moved.  The entire north end of the site was stabilized using a segmental retaining wall in excess of 20 feet tall.  The soil conditions required the use of a Geopier foundation system to increase the soil bearing capacity to a level that would allow the footing sizes to be reduced to an acceptable level.  Even with the challenges, the project was constructed on time and under budget.  Design and construction were fast-tracked and completed within a seven month time frame.

Sustainable Design:

Although LEED certification was not a requirement for this project, several sustainable design concepts were utilized in the development of the Parking Garage:

  • Electric car charging stations were installed to facilitate and promote electric vehicles.
  • Bike racks were installed on-site to promote ride share and biking to class.
  • The garage includes intermodal characteristics to compliment its bike friendly nature as well as to serve the local mass transit University bus stop installed and located outside of the deck.
  • Stormwater is trapped in underground vaults and stored for later delayed disbursement into the sewer system and is also used for irrigation purposes.
  • LED lighting was installed. The garage is the first to feature KIM Lighting, a state-of-the-art, LED parking lot lighting system.  The LED lights are dimmable and also connected to photovoltaic sensors, which measure ambient light conditions and either dim lights or completely shut them off when not needed; making them highly energy efficient.  The LED lights also have a 50,000 hour lamp life, which greatly reduces maintenance costs.
  • Daylighting was enhanced by using exterior site walls held away from the structure allowing light well penetration at the building perimeter.

Cost Control:

North Park was originally designed by an A/E firm out of Atlanta, GA.  After three months of design and architectural work, budget documents were finished, a budget was created and a construction loan was established.  Prior to the closing of the construction loan, the financial markets began to collapse and North Park was stopped.  As a result, North Park Ownership felt a need to research cost saving methods and found W. Adrian Lovell, Jr., PE of SPS.  Mr. Lovell discarded the previous design and started from scratch, with new engineering philosophies and techniques.  He completed new, original working drawings in five weeks as well as a new budget.  What was once a dead job had sprung to life again and the resurrection was solely traceable back to SPS and their ability to cut costs, improve efficiency and reduce the construction timeline through a complete change in construction components.  SPS also brought unknown value and savings through their ability to specify the correct precast components and negotiate precast components to the benefit of the project.

Structured Parking Solutions, LLC (SPS) provided structural design and parking garage construction consulting services for this six-level, 918 space parking garage.  The garage is sited adjacent to a new dormitory community at the University, “The Village,” and provides much needed parking capacity to students living in the dormitory, commuter students, faculty and staff, as well as parking for fans associated with athletic events.

The garage spans 120’ x 402’, including a ground plus five elevated floors with a 7’1” minimum clearance.  All 918 spaces of the garage are 9’ wide parking spaces, with 90 degree parking and a two-way drive isle.  The garage utilizes a single ramp design incorporating a precast double “T” construction system with factory topping.  Inlay brick and sand blasted accents were chosen for the exterior details to guarantee aesthetic compatibility with the surrounding campus architecture, while working within the confines of the construction budget.

The project also included security cameras, fire suppression equipment, extensive traffic and management control systems (with the capability to direct traffic to available parking spaces), an on-site office, electric car charging stations, bike storage, intermodal applications, two elevators, LED lighting and emergency call stations.

A large change in grade across the garage site dictated that over 20,000 cubic yards of earth be moved.  The entire north end of the site was stabilized using a segmental retaining wall in excess of 20 feet tall.  The soil conditions required the use of a Geopier foundation system to increase the soil bearing capacity to a level that would allow the footing sizes to be reduced to an acceptable level.  Even with the challenges, the project was constructed on time and under budget.  Design and construction were fast-tracked and completed within a seven month time frame.

Sustainable Design:

Although LEED certification was not a requirement for this project, several sustainable design concepts were utilized in the development of the Parking Garage:

  • Electric car charging stations were installed to facilitate and promote electric vehicles.
  • Bike racks were installed on-site to promote ride share and biking to class.
  • The garage includes intermodal characteristics to compliment its bike friendly nature as well as to serve the local mass transit University bus stop installed and located outside of the deck.
  • Stormwater is trapped in underground vaults and stored for later delayed disbursement into the sewer system and is also used for irrigation purposes.
  • LED lighting was installed. The garage is the first to feature KIM Lighting, a state-of-the-art, LED parking lot lighting system.  The LED lights are dimmable and also connected to photovoltaic sensors, which measure ambient light conditions and either dim lights or completely shut them off when not needed; making them highly energy efficient.  The LED lights also have a 50,000 hour lamp life, which greatly reduces maintenance costs.
  • Daylighting was enhanced by using exterior site walls held away from the structure allowing light well penetration at the building perimeter.

Cost Control:

North Park was originally designed by an A/E firm out of Atlanta, GA.  After three months of design and architectural work, budget documents were finished, a budget was created and a construction loan was established.  Prior to the closing of the construction loan, the financial markets began to collapse and North Park was stopped.  As a result, North Park Ownership felt a need to research cost saving methods and found W. Adrian Lovell, Jr., PE of SPS.  Mr. Lovell discarded the previous design and started from scratch, with new engineering philosophies and techniques.  He completed new, original working drawings in five weeks as well as a new budget.  What was once a dead job had sprung to life again and the resurrection was solely traceable back to SPS and their ability to cut costs, improve efficiency and reduce the construction timeline through a complete change in construction components.  SPS also brought unknown value and savings through their ability to specify the correct precast components and negotiate precast components to the benefit of the project.