Lipscomb University Parking Garage, Nashville, TN

Lipscomb University Parking Garage, Nashville, TN

CONTRACTING AGENCY

Lipscomb University, Tennessee

CONSTRUCTION COST

$7,300,000

SIZE

YEAR COMPLETED

2009

LOCATION

Lipscomb University, Tennessee

Result of filter: 1

Projects Category: Projects Category

This project provided a new, 412′ x 125′, 400 space parking garage with two elevated levels for Lipscomb University.  The deck included a number of design and engineering challenges including the placement of three tennis courts, grand stands and a concession stand on the top level.  Because the tennis court would be utilized for NCAA play, the court was required to meet NCAA intercollegiate Tennis Court requirements.

The addition of the tennis courts dictated unique design loads.  The dead loads had to be increased for additional topping to overcome the double “t” cambers and weight of the court surfaces had to be considered.  Also, the addition of seating and concession areas created higher than normal live loads.  Additional connectors were added at the double “t” joints to insure that the movement between adjacent members was small enough to be accommodated by the playing surface.

All of the challenges of placing an approved NCAA tennis facility on top of the garage were met by the design team and the facility is performing above expectations.

This project provided a new, 412′ x 125′, 400 space parking garage with two elevated levels for Lipscomb University.  The deck included a number of design and engineering challenges including the placement of three tennis courts, grand stands and a concession stand on the top level.  Because the tennis court would be utilized for NCAA play, the court was required to meet NCAA intercollegiate Tennis Court requirements.

The addition of the tennis courts dictated unique design loads.  The dead loads had to be increased for additional topping to overcome the double “t” cambers and weight of the court surfaces had to be considered.  Also, the addition of seating and concession areas created higher than normal live loads.  Additional connectors were added at the double “t” joints to insure that the movement between adjacent members was small enough to be accommodated by the playing surface.

All of the challenges of placing an approved NCAA tennis facility on top of the garage were met by the design team and the facility is performing above expectations.